vasten?????? niet voor de poes

Geplaatst op donderdag 27 januari 2005 @ 22:51 , 397 keer bekeken

Zonder water kunnen mensen en de meeste diersoorten slechts heel kort overleven, hooguit enkele dagen. Zonder eten is het mogelijk om langer te overleven. Zowel mensen als bv honden kunnen met gemak enkele weken zonder eten voordat het lichaam in problemen komt. Een kattenlichaam is echter niet gebaat bij langdurig vasten.

Leververvetting.
Een kattenlichaam kan namelijk slecht overweg met het vet dat door vasten in grote hoeveelheden in het bloed terecht komt. Dit vet wordt bij katten opgeslagen in de levercellen waardoor de lever vervet. Bij grote vervetting kan de leverfunctie sterk verminderen. Later kan de lever zelfs uitvallen waarop de dood volgt.

Afvallen.
Een te zware kat laten afvallen dient dus doordacht en geleidelijk te gebeuren. Er kan anders dus leververvetting optreden waardoor de kat ziek wordt en daardoor ophoudt met eten. De kat komt dan in een vicieuze cirkel terecht.
Er zijn ook katten die door ziekte of andere redenen zélf met eten stoppen. Om leververvetting te voorkomen is het zaak de kat zo snel mogelijk weer aan het eten te krijgen. Een medisch onderzoek zal eerst moeten plaatsvinden, om zo de oorzaak te vinden en de behandeling te kunnen starten.
Door de kat te dwangvoeren wordt de anorexie bestreden. Dit doe je door de kat telkens een spuitje met (verdund)dieetvoer in de mond te geven. Dit dient voorzichtig te gebeuren om verslikken te voorkomen. Hills ad is bv een heel goed aansterkend blikmerk, bij alle DA's te krijgen.
Ook kan de kat een injectie krijgen met een kleine hoeveelheid valium(is er trouwens ook in tabletvorm). Valium heeft namelijk als bijwerking een verhoogde eetlust. Nadeel is wel dat deze katten, die zich al niet zo lekker voelen door het vasten, wat onvast op de benen kunnen komen te staan.
Bij katten die echt niet willen en zich fel verzetten is daar geen beginnen aan. De kat zal dan door middel van een neus- of slokdarmsonde gevoed moeten worden. Deze behandeling zal echter in een kliniek of een dierenartspraktijk plaats moeten vinden en kan soms behoorlijk lang duren. Sommige katten gaan namelijk pas na 6 weken of langer weer zelf wat eten.

Niet afwachten.
Leververvetting kan al optreden indien de kat langer dan een dag of 6 niets gegeten heeft. Katten die weigeren met eten hebben een serieus probleem dat levensbedreigend kan worden. Dus wacht niet af en ga met een kat die al minstens 3 dagen niets meer eet met spoed naar de DA.Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

kattenvrouwtje starstarstarstarstar

Dit is een gezellige en al lang bestaande kattenclub.Er is heel veel te vinden voor de kattenliefhebber Ook zonder katje ben je welkom


bontekop starstarstarstarstar

*Kijk in de kattenkeuken* is een heel leuke club, voor iedereen, de liefde voor katten wil delen, Marie- Josee beheerd haar club, met heel veel liefde, en heel veel inzet, je kunt op haar rekenen, ze denkt met je mee, bij lief en leed, met de kattenkinders, Marie-Josee verdiend een grote pluim.


Meer aanbevelingen